fbpx
3 bedste råd til virksomhedsledere lige nu

De 3 bedste råd til virksomheds­ledere lige nu

Corona har vendt op og ned på vores arbejds- og privatliv. For nogle er de to smeltet helt sammen, mens andre forsøger bravt at holde dem adskilt. Vi er alle bekymrede (nogle mere end andre) for vores situation, vores kære, vores arbejde og Danmark som helhed.

Udgivet den 31. marts 2020
[rt_reading_time label="Læsetid:" postfix="minutter" postfix_singular="minut"].

Med min erfaring med kriseledelse har jeg været nødt til at grave dybt i de gamle tænkemåder og erfaringer, fordi de pludselig er mere relevante og vigtige, end jeg nogensinde turde håbe på. 

Og her er de så. Mine 3 bedste råd til alle ledere:

  1. Tro på fremtiden
  2. Skab sammenhæng og sammenhold
  3. Fokuser på ledelse, kommunikation og tilgængelighed

Og det lyder måske simpelt nok, men der er ofte langt fra tanke til praksis.

Troen på fremtiden

Selvom det er en meget usikker tid for hele det danske erhvervsliv, er du nødt til at tro på dig selv, din virksomhed, dine medarbejdere og dine medmennesker.

Det er vigtigt at holde fast i troen på fremtiden og villigheden til at kæmpe for sin virksomhed. Som digteren og modstandsmanden Morten Nielsen skrev i sin digtsamling fra 1943:

Den, som kæmper, taber aldrig helt

Digtsamling udgivet 1947

Derfor er det vigtigt at tro på fremtiden, og at virksomheden kan og vil overleve denne krise. Det er nemlig her du og dine medarbejdere finder motivationen til at tænke kreativt, være innovativ og holde skruen i vandet.

Corona er et vilkår, som vi ikke har den store kontrol over, og så må vi finde en måde at arbejde videre på trods af det. Derfor er det vigtigt at overveje dette:

  • Hvordan kan I skabe omsætning alligevel?
  • Hvordan kan I holde jer økonomisk oven vande?
  • Er det tid til at tænke på fremtiden og opkvalificere medarbejderne?
  • Bør I prioritere nogle af de ting, som I længe har villet gøre? 

Sammenhæng og sammenhold i virksomheden

Sammenholdet handler om at hjælpe både medarbejderne og dig selv som leder i jeres fælles arbejde. Derfor skal du have overblik over: Hvad laver de forskellige medarbejdere og giver det mening i forhold til nu og her og på længere sigt. Rækker det ind i kerneopgaven?

I denne tid er det dog også vigtigt at finde en måde at holde en pause fra det hele – fra frygten, fra bekymringerne og fra arbejdet.

Nogle virksomheder holder møder over telefonen, mens de går – en såkaldt walk and talk. Fysioterapeuter anbefaler i stigende grad udstrækningspauser sammen med medarbejderne. Af de lidt mere farverige tiltag, er der nogle virksomheder, der holder digital fredagsbar, digitale dansefester og digitale frokostpauser sammen.

Disse eksempler kan måske virke tåbelige, men det giver en pause fra det hele. En pause, hvor I finder en måde at være sammen på alligevel. Det er lige netop det, I har brug for, når I sidder alene i hver jeres hjem og forsøger at arbejde i samme retning. Det er sådan nogle tiltag, der styrker engagementet og motivationen for at holde det daglige arbejde og virksomheden i gang.

Om det er fællessang, daglige møder, frokostpauser eller noget mere farverigt, så byder jeg det kun velkomment. Det er en yderst mærkværdig situation, som giver mulighed for nogle yderst mærkværdige tiltag.

Og dette mål om et fællesskab og sammenhold på trods af alt det, der ellers sker, er kun muligt, hvis alle er villige til at kæmpe for det

Fokus på ledelse, kommunikation og tilgængelighed

I denne tid kan det føles som en umulig opgave at holde styr på sine medarbejdere. Måske er nogle gået ned i tid, nogle er sygemeldte og andre arbejder hjemmefra. Nutidens ledere er derfor i en svær ledelsesmæssig situation. Hvordan bibeholder du det faglige fællesskab i din virksomhed?

Hold fast i de daglige rutiner og hold gerne daglige eller ugentlige møder med medarbejderne. 

Sørg for som leder at være til stede. Alle dine medarbejdere skal have mulighed for at kontakte dig og stille spørgsmål. For dem vil der uden tvivl være flere af i denne tid. Der er også noget ved at se hinanden i øjnene

Sørg for at kontakte hver af dine medarbejdere minimum én gang om dagen, så de ikke føler sig alene om arbejdet. Ligegyldigt om I bruger Microsoft Teams, Skype, en Facebook-gruppe, en gruppechat eller noget helt andet, er det vigtigt at have et sted, hvor leder og medarbejdere kan kommunikere frit med hinanden.

Som leder er din bedste råvare dine medarbejdere. Derfor gruer du sikkert for at miste dine medarbejdere. Derfor er det vigtigt at opretholde stabilitet for medarbejderne – så vidt det er muligt.

Som vi ser i Danmark, er mange medarbejdere allerede fyret, og det kan altså ikke helt undgås. Du kan som leder ikke love dine medarbejdere stabilitet, da det er en usikker tid. Vi kan alle miste fodfæstet. Derfor er det vigtigt at anerkende deres frygt og gå i dialog med dem, men samtidigt bevare roen.

Spørg dig selv og dine medarbejdere dette: Hvad kan vi gøre for at holde virksomheden oven vande, beholde medarbejderne og undgå fyringer? 

Det handler om at holde virksomheden sammen for at overleve – at kæmpe for det fælles mål.

De sidste gyldne råd, som du får med på vejen

Lige meget hvem vi er, kan vi alle blive indhentet af frygt og tvivl. Det handler om at mestre at komme styrket tilbage og tage beslutninger, der både hjælper her og nu, men også giver mening for virksomheden på længere sigt.

For alt i verden er mit vigtigste råd: Undgå panikhandlinger, som du kommer til at fortryde, når hverdagen lige så stille vender tilbage. Se denne tid som en mulighed for at blive bekræftet i jeres strategi eller lave om på jeres forretningsmodel. 

Og så vil jeg rigtig gerne høre jer: Hvilke tiltag har hjulpet din virksomhed på trods af vores nye, usikre hverdag?

Denne artikel er oprindeligt udgivet på LinkedIn af Lone Vieland Mortensen, direktør i Work Capacity. Se originalen og dens kommentarer og reaktioner her.  

Nyhedbrev
mini kursus

Tilmeld dig Work Capacitys nyhedsbrev og få lige nu vores mini-kursus for 0 kr. direkte i din indbakke

5 genveje til at få bedre trivsel på arbejdspladsen på rekordtid

Vi lover, at vi ikke fylder din indbakke med unødig spam. Kun spændende nyheder, artikler og tilpassede tilbud, der styrker dig og din virksomhed. Og skulle du mod al forventning ikke lide vores nyhedsbreve, kan du altid melde dig fra vores liste igen. Vi bærer ingen nag.